VERKOOP VIA ONLINE MARKTPLAATSEN EN ANDERE PLATFORMEN

Naast uw eigen webshop biedt de verkoop via derde kanalen talloze verkoopkansen. Via zogenaamde marktplaatsen (zoals die van Amazon of Bol.com) kan u als bedrijf klanten aantrekken die u anders niet met uw eigen aanbod had bereikt. Dergelijke platformen trekken miljoenen bezoekers voor zeer uiteenlopende categorieën. Voor de verkoop rekenen zij meestal een vaste verkoopcommissie.

De meeste internetondernemers kiezen om evidente redenen voor een eigen webshop. Wanneer u deze winstgevend weet te maken, dan is dit vaak het beste kanaal op lange termijn. Verkoop via marktplaatsen maakt u afhankelijk van andermans succes en algoritmes. Toch verdient de verkoop via marktplaatsen, vergelijkingsites, veilingsites en sites met zogenaamde dagaanbiedingen aandacht wanneer u uw e-commerce plan opstelt.

MARKTPLAATSEN

Marktplaatsen bieden een goede manier om snel van start te gaan met online verkoop. Omdat u niet hoeft te investeren in een noemenswaardige infrastructuur is dit de meest laagdrempelige route om met e-commerce van start te gaan. Producenten verkopen regelmatig via marktplaatsen om de interesse in hun producten in buitenlandse markten te testen. Door de inzet van een marktplaats zijn zaken zoals het verrekenen van de juiste BTW of klantenservice in andere tijdszones vaak standaard geregeld. Tot slot worden marktplaatsen regelmatig ook als (enige) zoekmachine gebruikt door uw prospects. Bent u niet aanwezig, dan zal hij of zij u ook nooit overwegen.

Er schuilt ook een gevaar in marktplaatsen. Amazon staat er bijvoorbeeld om bekend om in goedlopende productcategorieën van start te gaan met een eigen private label. En wanneer Amazon uw productcategorie kaapt, dan resulteert dat voor u in een dalende lijn. Ook is de concurrentie en daarmee gepaarde prijsdruk op marktplaatsen groot. Alleen uw assortiment plaatsen, volstaat meestal niet.

ONZE DIENSTVERLENING

EMAKERS kan u eenvoudig aansluiten op ’s werelds meest populaire marktplaatsen, zoals Amazon, Ebay, Rakuten, enzovoort. Maar ook lokale marktplaatsen (zoals Bol.com of CDiscount.com) of marktplaatsen in een specifiek productsegment (zoals Zalando of Home24) behoren tot de mogelijkheid.

Om van start te kunnen gaan op een marktplaats dienen uw producten voorzien te zijn van een EAN-codering. Voor de meest gangbare webshopplatformen (Magento, WooCommerce, Shopware, Shopify) bestaat er al een automatische koppeling met de meest gangbare marktplaatsen.

Marktplaatsen stellen hoge eisen aan de wijze waarop u bestellingen afhandelt. Om te voldoen aan deze eisen werken de aanbieders op hun platform meestal met de fulfilment- en klantenservice diensten die het platform zelf aanbiedt, of een operationele partner die de aansluiting en bestellingen via verschillende platformen kan coördineren.

UW EIGEN WEBSHOP

Er bestaan honderden e-commerce platformen, maar met een standaard webshop zal u niet opvallen tussen de honderden alternatieven binnen uw productgroep.

Lees verder

DROPSHIPPING VOOR PRODUCENTEN

Dropshipping is een verkoopmethodiek waarbij (een deel van) het assortiment van de producent beschikbaar wordt gemaakt voor online verkoop. Internetondernemers verkopen uw assortiment via hun site of plaatsen deze op marktplaatsen (zoals Amazon en eBay). Bestellingen geven zij door aan u, waarna u de verzending voor uw rekening neemt.

Lees verder

EMAKERS helpt producenten met het behalen van hun digitale marketing doelstellingen.

Nieuwsgierig naar meer?